duurzame energie

Published on juli 19th, 2016

0

Duurzame energie met zonnepanelen

De ontwikkelingen van zonnepanelen hebben de afgelopen jaren niet stilgestaan. Dit is dan ook goed terug te zien in het huidige straatbeeld; op steeds meer bedrijfspanden en woningen zijn tegenwoordig zonnepanelen terug te vinden. Een belangrijke reden hiervoor is dat het een van de weinige methoden is om op een efficiënte en financieel aantrekkelijke manier gebruik te maken van een onuitputtelijke energiebron en zo dus je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hieronder wordt even toegelicht hoe dat financiële plaatje er ongeveer uit ziet en wat voor typen zonnepanelen er zijn.

Wat kosten zonnepanelen?

Het simpele antwoord op deze vraag is dat een zonnepaneel ergens rond de 100 tot 500 euro kost. Interessanter is om het als een investering te zien, want dat is wat het is. De aanvankelijke aanschaf- en installatiekosten zullen door velen gezien worden als een struikelblok. Het wordt echter interessant wanneer men zich realiseert dat deze kosten doorgaans in 7 tot 10 jaar terug zijn verdiend. Hierna is het dus mogelijk om kosteloos te voorzien in je energiebehoefte. Daarnaast begin je natuurlijk direct met het besparen op de kosten van je energierekening. Er zijn bovendien een aantal regelingen die het geheel financieel gezien nog iets aantrekkelijker maken. Zo is het mogelijk de BTW over de installatie- en aanschafkosten terug te vorderen. Ook zijn er in verschillende gemeenten regelingen getroffen omtrent subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen en daarnaast is het mogelijk om het overschot aan energie dat de zonnepanelen produceren aan de energiemaatschappij terug te verkopen, dit heet salderen.

Typen zonnepanelen

Wanneer er wordt besloten om zonepanelen te plaatsen, moet er een keuze worden gemaakt in het type zonnepaneel dat wordt geïnstalleerd. De panelen kunnen in drie categorieën ingedeeld worden: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. De eerste in dit rijtje zijn de beste omdat ze het hoogste rendement hebben, maar ze kosten dan ook het meest. De polykristallijn panelen zijn wat voordeliger, het rendement ligt dan ook iets lager. De voordeligste optie zijn de dunne film zonnepanelen. Deze presteren dan ook wel het minst van de drie. Deze keuze is echter niet alleen afhankelijk van het budget, maar ook van bijvoorbeeld het dakoppervlak en de energiebehoefte.Comments are closed.

Back to Top ↑