energie besparen

Published on juli 20th, 2016

0

Overstappen naar een andere energieleverancier

Jaarlijks stappen veel consumenten over naar een andere energieaanbieder. Logisch, want het kan honderden euro’s per jaar opleveren. Maar hoe weet je nu welke energieaanbieder het voordeligst is? Waar kunnen consumenten het best op letten? En is het kiezen voor een groene aanbieder de moeite waard?

Iedereen wordt beter van overstappen

Bijna twee op de drie mensen zitten nog steeds bij dezelfde aanbieder als tien jaar geleden. Dat is jammer, want overstappen levert een hoop geld op. Bijna iedere Nederlander kan besparen op de energiekosten door over te stappen. Vooral voor huishoudens die al jaren bij dezelfde maatschappij zitten is het overstappen de moeite waard.

Let op de tijd van het jaar

Het klinkt misschien gek, maar aan het eind van de zomer is het de beste tijd om over te stappen naar een andere energieaanbieder. Dat zit zo: wat iemand per maand betaalt, is afhankelijk van het jaarverbruik. In de zomer betalen de meeste gezinnen te veel, in de winter te weinig.[Einde van tekstterugloop][Einde van tekstterugloop]Wie overstapt in de dure wintermaanden, moet waarschijnlijk bijbetalen als het contract van oktober tot en met september liep. Wie overstapt na de goedkope zomermaanden, krijgt waarschijnlijk nog geld terug van de oude leverancier. Probeer de overstap voor de winter geregeld te hebben. We gebruiken dan traditioneel veel meer gas en elektriciteit.

Een boete?

Energieaanbieders mogen hun klanten een boete opleggen als ze contractbreuk plegen. Kijk daarom eerst in het huidige contract wanneer er zonder kosten overgestapt kan worden. Overstappers die nog aan een contract vast zitten, moeten vaak een boete betalen. Het bedrag varieert van 50 tot 125 euro, afhankelijk van hoelang het contract nog loopt.[Einde van tekstterugloop][Einde van tekstterugloop]Houd er rekening mee dat deze boete geld per aansluiting: dat houdt in dat overstapboetes voor huishoudens die gas en stroom bij hetzelfde bedrijf afnemen kunnen oplopen tot wel 250 euro. Gelukkig betalen sommige energieleveranciers (een deel van) deze boete bij het afsluiten van een nieuw contract.

Vergelijken

Maak online gebruik van vergelijkingssites. Bezoek verschillende prijsvergelijkers, want de aanbiedingen verschillen per website. Vergeet ook zeker niet op zoek te gaan naar energieacties. Vaak wordt er een welkomstcadeau (in de vorm van korting) gegeven. Je hebt de grootste kans van slagen in het weekend. Volgens ConsuWijzer zijn de aanbiedingen dan het scherpst. Sites om dergelijke aanbiedingen met welkomstcadeau zijn:

Vast of variabel?

Bij het vergelijken moet de keuze tussen een vast of variabel contract gemaakt worden. Bij een vast contract is er een vaste duur en een vaste prijs. Daar wordt meestal een hoge korting voor gegeven. Houd dan wel rekening met de voorwaarden: wat gebeurt er als het contract voortijdig wordt opgezegd? En wat gebeurt er als het contract verloopt?[Einde van tekstterugloop][Einde van tekstterugloop]Bij een variabel contract wordt de prijs aangepast aan de energiemarkt. De rekening kan dus hoger of lager uitvallen. Variabel betekent ook ‘voor onbepaalde duur’. Je kunt dus in principe altijd opzeggen.

Groen of grijs?

Een andere keuze die gemaakt moet worden, is de keuze tussen ‘groene energie’ of ‘grijze energie’. Bij ‘groene energie’ spreken we ook wel eens van ‘duurzame energie’: energie die op een duurzame manier wordt opgewekt. Het komt voort uit bronnen die nooit opraken, zoals de zon, wind, water en biomassa.[Einde van tekstterugloop][Einde van tekstterugloop]Grijze stroom is niet milieuvriendelijk. Het is gemaakt uit bronnen die opraken, zoals gas en steenkool. Bij de opwek ervan ontstaan broeikasgassen. Het is slecht voor het milieu. Energiebedrijven moeten minimaal een keer per jaar de optie om over te stappen naar groene energie aanbieden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of een aanbieder wel écht groene stroom aanbiedt.

Eén of meerdere jaren?

Consumenten krijgen ook nog een andere keuze: een één- of meerjarig contract? Vaak kent een meerjarig contract een lagere prijs, of zijn er andere voordelen aan verbonden. Het voordeel van een eenjarig contract is daarentegen dat je niet lang aan dezelfde aanbieder vastzit. Na een jaar kun je weer, zonder boete, weg bij de leverancier.[Einde van tekstterugloop][Einde van tekstterugloop]Het is verstandig om bij een eenjarig of meerjarig contract te kiezen voor een contract met vaste prijzen. Een meerjarig contract met variabele prijzen kan nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld als de prijzen vijf jaar lang stijgen. Wie wel wil kiezen voor variabele tarieven, kan het best kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd.Comments are closed.

Back to Top ↑