energie besparen

Published on juli 22nd, 2016

0

Hoe kan ik besparen op mijn energie rekening?

Energie is duur, maar wie wil er nou onnodig meer geld uitgeven, als je er ook minder voor kunt betalen? Besparen op je energierekening is makkelijk, je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Energiebesparing is niet alleen goed voor jouw eigen portemonnee, maar ook voor het klimaat, verspilling van grondstoffen en gaat millieuvervuiling tegen. Onbewust verspillen we geld en energie, dat is zonde. Weet je eigenlijk wel hoeveel energie je per jaar verbruikt?

 

Opwarmen van je huis kost het meest

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt de meeste energie aan het opwarmen van de ruimtes in het huis en het verwarmen van water. Door bewuster om te gaan met energie, is het mogelijk zelf iedere maand geld te besparen. Je hebt hier zelf invloed op, denk aan sipmele aanpassingen als: Minder lang douchen en op een lagere temperatuur. Hoe warmer en langer jij onder de douche staat hoe meer energie je verbruikt, douche dus zo kort mogelijk en let op te temperatuur of douche gezellig samen, zo bespaar je ook energie! De wasmachine en droger zijn ook een grote kostepost. Let bij de aanschaf van deze twee apparaten altijd op het energielabel. Je denkt misschien slimmer te zijn door een goedkoper apparaat te kopen, uiteindelijk is goedkoop vaak duurkoop, omdat de maandelijkse energierekening wel stijgt.

 

Verlichting

Let daarnaast op de temperatuur waarop je wast, houdt de temperatuur zo laag mogelijk en gebruik de droger ook zo weinig mogelijk. Hang de was buiten op of binnen aan een droogrek. Gebruik spaarlampen of nog beter LED lampen in plaats van normale lampen. Spaarlampen verbruiken tot wel 80% minder energie en gaan ook nog eens langer mee. LED lampen zijn wel iets duurder, maar gaan veel langer mee en verbruiken zelfs nog minder dan spaarlampen. Daarnaast gaan ze wel 50 keer langer mee dan normale lampen, het is dus helemaal niet duurder om een LED lamp te kopen, want uiteindelijk bespaar je hiermee veel geld. Hoe meer lampen je in huis vervangd hoe beter. Vergeet ook niet om alle lampen uit te zetten, laat geen lampen onnodig aanstaan. Hetzelfde geldt voor kranen, laat geen kranen onnodig lopen, zeker niet als het warm water is. Laat ook nooit de koelkast en vriezer openstaan, ook niet even, het kost veel energie om weer opnieuw te gaan koelen.

 

Verwarming kosten

Denk ook aan de verwarming zelf. Bedien de verwarming handmatig, zodat de verwarming overdag, ‘s ochtends of ’s nachts niet onnodig aan gaat. Zet ook niet meteen de verwarming aan als je het koud hebt, pak eerst eens een vest, fijne dikke sokken of leg wat dekentjes op de bank. Zonde om de verwarming onnodig aan te hebben staan, zeker ’s avonds net voor je naar bed gaat. Investeer ook in energiezuinige apparaten, op jaarbasis bespaar je hier flink mee. Laat ook geen tv, laptop of andere electronische apparaten op stand-by staan en vergeet ook niet de stekker van je telefoonoplader uit het stopcontact te halen als je je telefoon niet hoeft op te laden. Waar je ook veel mee kunt besparen is de isolatie van je huis, denk aan dubbel glas, goede isolatie op zolder, tochtstrips bij deuren, isolatie tussen muren en vensters, hier gaat vaak veel warmte verloren, zonde!

 

Geld besparen en overstappen

Naast energiebesparing kun je ook nog op andere gebieden geld besparen. Denk aan verzekeringen, telefoonabonementen, internet en televisie. Toch is de grootste kostenpost bijna altijd de energie rekening, het gas en de elektriciteit, kijk daarom eens of de energieleveranciers waar je nu bij zit wel echt te goedkoopste is en check hoeveel jij kunt besparen op jouw energierekening. De overstap wordt altijd voor je geregeld en is kosteloos, je hoeft zelf niets te regelen en alleen je gegevens door te geven.

 Comments are closed.

Back to Top ↑