Vergelijk energieleveranciers

Published on september 13th, 2016

0

Overstappen: moet ik een opzegvergoeding betalen?

Als u niet meer tevreden bent over de dienstverlening van uw energieleverancier of de prijzen van uw energieleverancier simpelweg te hoog vindt, kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. Het afsluiten van een nieuw energiecontract is niet moeilijk en kost ook zeker niet veel tijd, maar het is wel belangrijk om te weten dat dit niet zomaar kan. Zo moet u in sommige gevallen een opzegvergoeding betalen, waardoor het overstappen van energieleverancier u net wat meer geld kan kosten. Wat een opzegvergoeding is en wanneer u deze vergoeding moet betalen, leest  u op deze pagina. 

De opzegvergoeding bij overstappen: een korte introductie

Een opzegvergoeding is een soort boete die u krijgt voor het vroegtijdig overstappen naar een andere energieleverancier. Het is een vergoeding die u betaalt voor de opbrengsten die uw energieleverancier misloopt door het afsluiten van een nieuw energiecontract en die u verplicht moet betalen als hiernaar gevraagd wordt. In uw polisvoorwaarden leest u meer over de opzegvergoeding die uw specifieke energieleverancier mag en kan vragen.

Een opzegvergoeding betalen: wanneer is het nodig?

U bent verplicht een opzegvergoeding te betalen als u overstapt naar een andere energieleverancier voor uw contract is afgelopen. Loopt uw contract bijvoorbeeld tot 15 januari 2017 en stapt u vijf maanden daarvoor al over? Dan betaalt u een opzegvergoeding voor de vijf maanden die u te vroeg bent overgestapt. In de polisvoorwaarden van uw energieleverancier kunt u lezen hoe de opzegboetes van deze aanbieder worden opgebouwd.

De hoogte van de vergoeding die u moet betalen voor het overstappen naar een andere energieleverancier, hangt af van de duur van uw contract (hoe lang het contract nog loopt voor u overstapt naar een andere energieleverancier). U moet maximaal 250 euro betalen door te vroeg een nieuw energiecontract af te sluiten. Is uw energiecontract afgelopen, dan krijgt u automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Aan dit contract zit nooit een opzegvergoeding verbonden, wat betekent dat u gewoon over kunt stappen wanneer u dit wil.

Direct overstappen of nog even wachten met overstappen?

Heeft u een goedkopere energieaanbieder gevonden en wilt u bij deze leverancier een nieuw energiepakket afsluiten om geld te besparen? Dan is dit zeker verstandig, maar niet altijd als u een opzegvergoeding moet betalen om over te kunnen stappen. Moet u een hoge opzegboete betalen, dan kan de besparing van uw goedkopere energiecontract zomaar komen te vervallen door de hoge kosten van uw boete. Dit kan betekenen dat het afsluiten van een nieuw contract nu nog niet interessant is, maar u beter nog even kunt wachten tot uw opzegvergoeding lager is of helemaal komt te vervallen. 

http://energieswitcher.nl

http://switchcollectief.nl

http://simpelswitch.nlComments are closed.

Back to Top ↑